Ekologisk

Varför vi enbart jobbar med ekologiskt certifierat kaffe är en fråga vi får ibland.

 

Det handlar inte bara om oss, konsumenterna. Det handlar om landet där kaffet kommer ifrån. 
Kaffe är en produkt som är besprutas mycket med Kemiska medel. Vad händer när kaffeplantor besprutas som ligger på gårdar högt upp på berg. Kemikalierna rinner ner, i floder och in till samhället som ligger nedför berget. Jord dör och producers inget biomassa längre.
Det är vårt ansvar som världsmedborgare. Vi behöver som konsument ta hand inte bara om oss själva, men också om platsen där vårt älskade kaffe kommer ifrån, landet där producenterna bor och lever.

WWF Sverige gav kaffe gult ljus i deras Vegoguiden. Kaffe är ger ett högt avtryck på miljön. En anledning är påverkan av biologiska mångfalden på kaffeodlingar.
Men väljer du ekologiskt kaffe, så få det grönt ljus.
Såklart är ett bra tips här att bara brygga så mycket du kommer dricka upp så du inte spolar ner kaffet i diskhon.

Studier från Rodale Institute Farming System Trial (studie har pågått sen 1981) visar att ekologiskt odling kräver 45% mindre energi, producerar 40% mer i tider av torka, ger 3 till 6 gånger större marginal till bönder, läcker inget kemisk material i floder, strömmar,… och släpper ut 40% mindre koldioxid (!!).

Det är lite om varför vi valde att jobba enbart ekologiskt certifierat kaffe från första året och har inte ångrat det en enda sekund. 

Tillsammans kan vi göra världen till en bättre plats för alla.

 

Med vänliga hälsningar,
/Jelle, Grundare till Gute Rosteri

 

organic certificate